Zeblaze Hybrid

Manapság már rengeteg lehetőség közül tudunk válogatni, ha okoseszközt szeretnénk a csuklónkra. Habár előfordulnak kifejezetten szép darabok, a legtöbb inkább sportos, minimalista vagy futurisztikus kinézetű. Ha egy olyan példányt szeretnénk, ami tárgyalásokon sem tűnik furának, vagy mélyen a zsebbe kell nyúlni, vagy nélkülözni kell az okosfunkciókat.

Vagy választhatjuk a Zeblaze Hybrid okosóráját.

A 11 ezer forint körüli árhoz képest meglepően jól kinéző kvarcórát kapunk kiegészítve egy apró OLED kijelzővel, ami a szokásos sport és egyéb kényelmi okosfunkciókat hozza. Ráadásul 50 méterig vízálló.

A csomag tartalma

A Zeblaze Hybrid dobozában az órán és a hozzá tartozó szíjon kívül a töltéshez szükséges bölcsőt, micro USB kábelt és egy leírást találunk. Habár magyar nyelvet nem találunk a kézikönyvben, a kínain kívül angol, német orosz, spanyol, portugál és olasz nyelven is olvashatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Zeblaze Hybrid Csomag

A töltő

Frappáns megoldás, hogy az óra töltéséhez elég ráraknunk a bölcsőre számlappal felfelé az órát, és máris töltődik az eszköz. Nem kell ki-bepattintani valamit vagy kábelt csatlakoztatni az órához, sőt az is mindegy, hogy milyen szögben áll az óra. Nagyon közel áll a használata a vezetéknélküli töltéshez, ami felettébb kényelmes, egészen más élmény, mint mondjuk a Xiaomi Mi Band 4 szíját és töltőjét pattogtatni. Körülbelül 3 óra kell a teljes feltöltéshez, amivel nagyjából egy hetet húz ki az okosóra. Reméltem, hogy a kvarcóra is ugyanazt az akkumulátort használja, de a leírásból kiderült, hogy a megszokott gombelemes megoldással éltek (SR626SW), amivel kb. 3 évig megy a Zeblaze Hybrid mechanikus része.

Zeblaze Hybrid Töltő

Az óra

Kinézet

Az órát, fehér és fekete számlappal lehet megrendelni. Talán a tesztelt példány fekete színe lehet a jobb választás, mert a félcolos OLED kijelző feketéje egy kicsit elüt a fehér számlaptól. A szíj természetesen bármilyen óraszíjra cserélhető, úgyhogy ne ez alapján döntsünk.

A 45 mm-es átmérőjű óratok szélén ötös osztásközzel helyezték el a másodpercértékeket, 12 óránál pedig egy piros, lefelé mutató háromszöget találunk. A tok karcállóságáról DLC bevonat gondoskodik. A számlapot ásványi óraüveg fedi, az óratok széle cinkötvözetből, a tok alja pedig rozsdamentes acélból készült. Az OLED kijelző miatt kitakart 5, 6, 7 óraértékek mellett a szimmetria kedvéért a 11, 12, 1 értékek sem szerepelnek a számlapon. Az óra és percmutatók utolsó milliméterét pirossal színezték, ami sokkal könnyebb leolvasást tesz lehetővé. A számlap közepénél találjuk a Hybrid Smartwatch feliratot, a Hybrid szó az utolsó piros részlet az órán. Dicséretes a betűtípus választás a Zeblaze részéről, sokat dob az óra megjelenésén a modern és elegáns font.

Zeblaze Hybrid Smartwatch

Az óra jobb oldalán található a korona, amellyel a kvarcóra beállítását végezhetjük el. A tok vastagsága 15.7 mm, ami talán lehetne kicsit vékonyabb, de azért még nem zavaróan bumszli.

Gyárilag a fekete számlapost fekete szilikon szíjjal szállítják, a fehérhez pedig kéket adnak. Ezek 20 mm vastagságúak, kellően sűrűn lyuggatva, így biztosan találunk kényelmes rögzítési pontot.

A mechanikus óra

Nagy meglepetések nem fognak minket érni a mechanikus órával kapcsolatban, ugyanúgy működik, mint bármilyen más kvarcóra, ugyanúgy a koronát tekergetve tudjuk beállítani az időt. Nagy kár, hogy nem hangolódik össze az okosrész órájával, mert így néhány nap után már előfordulhat egy percnyi eltérés a két óra időértéke között. (Ugye az okosóra folyamatosan szinkronizál a telefon órájával, ami egy atomóra szerverétől kapja a pontos időt, ezt a szintet egy kvarcóra nem tudja.)

Az OLED kijelző

Az fél colos OLED kijelző monokróm, 64×32 pixel felbontású, kellően nagy fényerővel rendelkezik ahhoz, hogy napfényben is jól olvasható maradjon. Ügyes megoldás, hogy a Zeblaze Hybrid menüjében való lépdeléshez, funkciók beindításához nem ezt a kis kijelzőt kell piszkálni, hanem a kijelző jobb és bal oldala melletti résznél kell az óraüveget megérintenünk. (Jobb oldal: aktiválás, menü léptetés attól függően, hogy hosszan, vagy röviden nyomjuk, bal oldal: főmenü, visszalépés.)

Funkciók az okosórán

Az okosóra menüjében lépdelve az alábbi funkciókat találjuk:

 • Sport és egészségadatok
  • Napi megtett lépésszám
  • Megtett távolság
  • Elégetett kalória
  • Alvásidő
 • Időjárás
 • Szívadatok
  • Pulzusmérés
  • Vérnyomásmérés
 • Edzés indítása
 • Egyéb opciók
  • Stopper
  • Telefonkereső
  • Óra megjelenítésének változtatása
  • Gyári visszaállítás
  • Gyári visszaállítás (nem találtunk különbséget a két menüpont aktiválása között, mindkettő nullázza a lépésszámokat és 0:00-ra állítja az órát)
  • Szoftver adatok (firmware, MAC)

Az applikáció

A Zeblaze Hybrid használati útmutatójában található QR kódot leolvasva juthatunk a Comfit alkalmazáshoz, amely a telefon és az óra közti kapcsolatot biztosítja, illetve ezen keresztül férhetünk hozzá korábbi adatokhoz, illetve aktiválhatunk plusz funkciókat.

Az applikáció használatához regisztrálnunk kell, vagy használhatunk akár Facebook vagy Twitter fiókot is. Mi Facebookkal próbáltuk ki először, ennek az volt a hátránya, hogy az alkalmazás minden indításakor jelezte, hogy lejárt a biztonsági token, így mindig újra be kellett lépnünk. Jobban járunk tehát, ha mégis inkább regisztrálunk, akkor nincs ilyen gond.

Az alkalmazásban négy fő lapon elosztva találjuk a menüpontokat.

Az első Status nevű lapon egy Mi Fit-hez hasonló, egyszerű kijelzőt találunk, a napi lépéscélunkkal és a megtett lépésekkel, a jelenlegi időjárással, a mozgással töltött idővel, az elégetett kalóriákkal és a megtett távolsággal. Bármelyikre kattintva a mozgással kapcsolatos statisztikákhoz jutunk. Visszatérve az első lapra, a lap tetején lévő Sleep gombra kattintva jutunk az alvásadatokhoz, lebontva mély és éberebb alvásra, valamint az összesített időre. Az alvás és mozgásadatokat könnyen megoszthatjuk a lap jobb felső sarkában található megosztás gombra kattintva.

A következő lapon tudunk edzést indítani. A lap tetején kiválaszthatjuk a mozgástípust (séta, futópad, futás, biciklizés, és beállíthatjuk az edzés célját. Ehhez típust kell választanunk (idő, kalória vagy távolság), és meg kell adnunk egy ehhez tartozó számértéket. A jobb felső sarokban található gombra kattintva pedig visszanézhetjük a korábbi edzéseink adatait.

A harmadik lapon találjuk a méréseket, indíthatunk egészségügyi mérést (ez pulzus és vérnyomásértéket ír ki, a vérnyomás egyértelműen kamu és a pulzusmérés pontosságát sem venném etalonnak. Van külön pulzusmérés is, ami a mérés végén kiírja a minimum és maximum értékeket, illetve eggyel tovább kattintva a statisztikákat is megnézhetjük.

A negyedik lapon találjuk a beállításokat, itt tudjuk hozzákötni is az órát a telefonhoz, illetve be tudunk állítani többek között napi lépéscélt.

Plusz funkciók

A Comfit device menüpontra kattintva jutunk az óra plusz funkcióinak beállításaihoz. Itt megnézhetjük a töltöttségi szintet, bekapcsolhatunk értesítést lecsatlakoztatáskor, illetve ahogy az órán is van telefonkereső, indíthatunk órakeresést. Mindkét funkció megrezgeti a másik eszközt, így könnyítve meg, hogy megtaláljuk a kanapé párnája alatt. 🙂

Itt találjuk a távirányított kamera indításának lehetőségét is, ekkor a Comfit saját kameraappja indul el csökkentett funkciókkal, és az óra kijelzőjét megnyomva készül el a kép. Nagy csodákat ne várjunk tőle.

Bekapcsolhatjuk még a Ne zavarj üzemmódot, és beállíthatjuk a kezdeti és végidőpontot hozzá. Ez alatt tudjuk aktiválni a „piszkálj, ha sokáig ülök egy helyben” módot is, ehhez is beállíthatunk kezdeti és végidőpontot, valamint azt, hogy milyen időközönként szóljon ránk. Ugyanígy állíthatjuk be az ivás emlékeztetőt is, ami hozzásegít ahhoz, hogy meglegyen a napi két liter folyadékbevitel.

Ez alatt tudjuk bekapcsolni az applikációs értesítéseket, ahol apponként szűrve válaszhatjuk meg, hogy rezegjen-e az óra új értesítéseknél. Sajnos magát az értesítés szövegét nem jeleníti meg, pedig más okoseszközöknél láttunk már erre megoldást.

Nagyon hasznos funkció az ébresztő, ami halkan rezegve kelt fel, így nem zavarunk másokat a vekker csörgésével. A szokásos módon tudjuk beállítani az ismétlődést, az ébresztés idejét, és hogy aktív legyen-e az ébresztés.

Bekapcsolhatunk folytonos szívtesztelést is, amely az általunk megadott időközönként lefuttat egy pulzusmérést. Ezzel óvatosak legyünk, mert nagy hatással lehet az üzemidőre.

A következő menüpontokban aktiválhatjuk, hogy az órát felemelve bekapcsoljon-e az OLED kijelző, illetve, hogy legyen-e képernyőzár (ami gyakorlatilag annyi, hogy egy plusz gombnyomást kell csinálnunk a menüben lépdelés előtt).

Végül itt találjuk a firmware frissítési, és gyári visszaállítási lehetőségeket is.

Tapasztalataink a használat során

Általában mindenkinek bejön az óra elegáns kinézete, ez mindenképpen jópontot jelent. Az egészségügyi funkciók ma nagyjából kötelezőnek számítanak egy karon hordott okoseszköznél, de szerintünk itt elhagyhatták volna, meglehetősen szkeptikusan állunk a kijelzett értékekhez. A sportfunkciók teljesen jók, az alapigényeket tökéletesen kielégítik. Ahogy korábban említettük, fájó pont az értesítések megjelenítésének hiánya, mivel így mindenképpen elő kell vennünk a telefont, ha meg akarjuk tudni a tartalmukat. Azoknak lehet jó választás, akik számára különösen fontos az órájuk kinézete, követni szeretnék az edzéseik statisztikáit, de nem akarnak sok pénzt költeni okosórára.

Összességében a Zeblaze Hybrid okosórával kapcsolatban egy népmesei okos lány hangulatunk volt:

 • Vannak egészségügyi funkciók meg nem is
 • Van az órán applikációs értesítés meg nem is
 • Lehet a Comfit appot Facebook fiókkal használni meg nem is
 • Lehet a telefon kamerájával fotózni az óráról meg nem is

Így hát ajánljuk is meg nem is 🙂

Az órát a Banggood bocsátotta rendelkezésünkre a teszthez, és jelezték, hogy októberben a BGHYBRID1 kuponkódot használva 22% kedvezménnyel vásárolható meg az óra, 36.99 dollár helyett 28.99 dollárért.

Hozzászólás a bejegyzéshez

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .