MiaoMiaoce bluetooth lázmérő

Ma a Xiaomi egyik ritkábban említett termékét fogjuk bemutatni. A Miaomiaoce egy kis méretű, testre rögzíthető lázmérő, ami Bluetooth 4.0 kapcsolaton keresztül jeleníti meg az aktuális hőmérsékletet a telefonodon. Kisgyermekes szülőként a Xiaomi egyik legfrappánsabb termékének tartom a lázmérőt, mert a segítségével kényelmesen, alvás közben is mérhetjük a testhőmérsékletet akár a szomszéd szobából is.

A doboz tartalma

A csomagoláson belül egy műanyag, felnyitható dobozt találunk, amely később is jól jön az eszköz tárolására. Ebben van maga a lázmérő, egy csomag ragasztó és egy (sajnos nem magyar nyelvű) rövid leírás.

MiaoMiaoce bluetooth lázmérő doboz

Az eszköz

A kör alakú puha borítású eszközt a tárolódobozban egy műanyag keretbe illesztve szállítják. A lényeg az eszköz alján van, itt találjuk a 17 milliméter átmérőjű, rozsdamentes acél szenzort, és ide tudjuk felragasztani a termékhez csomagolt ragasztókat. Kis mérete, illetve a felhasznált anyagok miatt kényelmes a viselete, egyáltalán nem zavaró, babák is nyugodtan tudnak aludni tőle.

MiaoMiaoce bluetooth lázmérő

Ha a pontos adatai érdekelnek:

  • Átmérő: 32 mm (Azért lett pont ekkora, mert EU-s és Kínai előírások szerint 0-3 éves korú gyermekeknek nem alkalmasak 31,75 mm-nél kisebb eszközök fulladásveszély miatt.)
  • Vastagság: 8 mm
  • Súly: 8 g

IP56-os besorolást kapott, vagyis erős vízsugár ellen védett, de vízbe meríteni már nem ajánlott.

Ragasztók

A Xiaomi speciális 3M márkájú, egészségügyi minőségű kétoldalú ragasztókat csomagol az eszköz mellé, melyekkel könnyedén rögzíthetjük a testfelületre. Az applikáció 6 órányi viselést követően figyelmeztet, hogy az irritáció elkerülése érdekében cseréljünk ragasztót. Ragasztókészletet külön is tudunk vásárolni, ha esetleg elfogyna az eszközhöz mellékelt csomag.

MiaoMiaoce bluetooth lázmérő ragasztók

Beüzemelés

Első körben célszerű letölteni az eszközhöz tartozó applikációt a Google Play vagy az Apple App Store áruházából. A telepítést követően indítsuk el az alkalmazást és regisztráljunk, vagy lépjünk be meglévő Xiaomi felhasználói fiókunkba. Kapcsoljuk be a telefonunkon/tabletünkön a bluetooth-t, és folytassuk a folyamatot a lázmérő felragasztásával. Vegyünk ki egyet a ragasztócsomagból, és húzzuk le az egyik oldaláról a fóliát. A ragadós felülettel rögzítsük a lázmérő aljára, majd húzzuk le a másik fóliát. Ezután ragasszuk a lázmérőt a mellkasra, a szegycsont aljának környékére. Az alkalmazásban nyomjunk a Start scan gombra. Kicsit várni kell az összeköttetésre, ha nem sikerülne elsőre csatlakozni, ellenőrizzük a bluetooth beállításokat a készülékünkön, és vigyük közelebb a lázmérőhöz. Csatlakozást követően ki tudunk választani mérési profilt, így minden családtagunk testhőmérsékletét külön tudjuk naplózni. A profilban meg kell adnunk nemet, illetve életkort. Idő közben már beindult a mérés, és ha 10 másodpercig nem változik a hőmérséklet, az applikáció jelzi, hogy stabilizálódott a hőfok, ettől kezdve vehetjük komolyan a kiírt értékeket.

Használat

Az aktuális hőmérsékletet nagy számjeggyel, két tizedesjegy pontossággal írja ki az applikáció, és egy grafikonon vissza is követhetjük, hogy hogyan alakultak korábban az értékek. Hasznos funkció ezen kívül az általunk megadott minimum és maximum értékek elérésekor beindított riasztás, így biztosak lehetünk benne, hogy tudni fogunk a láz (vagy kihűlés) kialakulásáról, és megtehetjük a szükséges lépéseket.

Az eszköz két és fél másodpercenként küld rövid bluetooth jelet (aktuális hőmérséklet számértéke) a telefonnak csatlakozás után így egészen minimális áramfelvétellel működik. Nincs is kialakítva a lázmérőn töltési, vagy elemcserélési lehetőség, hosszú távon elmuzsikál beavatkozás nélkül. (Hivatalos mérések szerint 10 hónapnyi folyamatos mérést tudunk vele elvégezni.) A bluetooth párosítás lassúsága is ennek köszönhető, ha nincs kiépítve a kapcsolat, körülbelül félpercenként küldi a párosításhoz szükséges jelet. Az eszköz leállításához egyszerűen helyezzük vissza a műanyag dobozban kialakított keretbe. Ha ezt nem tennénk meg, 5 nap után automatikusan lekapcsol. Az újraaktiváláshoz vissza kell raknunk a dobozába, majd ki kell vennünk.

Beállítási lehetőségek

Az applikációban a korábban említett riasztási értékeken kívül rengeteg finomhangolást eszközölhetünk. Éjjelre célszerű bekapcsolni az éjszakai módot, ekkor az applikáció színvilágát sötétre cserélhetjük, kevésbé fog vakítani lámpaoltást követően.

Az Other Settings menüpontban beállíthatunk csengőhangot a riasztáshoz, válthatunk Fahrenheit és Celsius között, illetve kiválaszthatjuk, hogy használhat-e a telefon/tablet mobil adatkommunikációt a távoli méréshez, vagy csak Wi-Fi-n keresztül működhet a funkció. Ebben a menüpontban helyezték el a készítők a Közeli kórházak funkciót, ami vészhelyzetben jól jönne, de sajnos hazánkban nem működik. Találunk ezen kívül hasznos tanácsokat a lázzal kapcsolatban, viszont ezeket is csak kínai nyelven, így itthon szűkebb réteg fogja tényleg hasznosnak találni.

Mérés távolról

A bluetooth szórási távolsága a hivatalos leírás szerint 10 méter. Ha ez nem lenne elegendő számunkra, az app lehetővé teszi, hogy a Xiaomi felhasználói fiókban felvett barátaink megosztott eszközeinek mérését is figyelemmel kövessük, így megtehetjük, hogy egy telefont / tabletet viszonylag közel hagyunk a lázmérőhöz, ami Wi-Fi-n vagy mobilinterneten keresztül továbbítja az adatokat hozzánk, bárhol is legyünk a világon (ahol persze van internetelérésünk).

Pontosság, megbízhatóság

Használtam az elmúlt időszakban higanyos, álhiganyos, digitális, infrás, illetve egyszerhasználatos felragasztható lázmérőt, és egyértelműen a legjobb opció a Xiaomi terméke. A higanyos pontosan mér, de kényelmetlenebb a használata, ráadásul már nem is lehet vásárolni, az álhiganyos, digitális és infrás hőmérők elfogadhatatlanul nagy szórással mérnek, az egyszer használatos felragasztható lázmérő pedig csak azt mutatja meg, hogy 38 fok felett, vagy alatti a testhőmérséklet.

A Miaomiaoce folyamatosan és pontosan jelzi ki a hőmérsékletet (hivatalos leírás szerint a mérési hiba +-0,1 °C lehet). Egyedül akkor tudjuk ezt megszakítani, ha túl távolról próbáljuk bluetooth-on keresztül használni, ameddig már nem ér el a jel.

MiaoMiaoce bluetooth lázmérő húszforintos érme mellett

Végszó

A bevezetőben említettem, hogy az egyik legfrappánsabb eszköznek tartom a Miaomiaoce-t, szerintem minden háztartásban elkelne belőle egy. A Xiaomi nem sok helyet hagyott a lázmérés folyamatának továbbfejlesztésére, csodálkoznék, ha a közeljövőben sokkal kényelmesebb, vagy könnyebben használható lázmérőt fejlesztene ki valamelyik cég. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek.

Ha megtetszett a Xiaomi Bluetooth lázmérője, most 39%-os kedvezménnyel, 8700 Ft-ért tudod megrendelni ITT.

Jelenleg a GearBest-en kifogyott a készlet, ha újra elérhető lesz, és a fentinél olcsóbban, jelezzük nektek.

Nem fogadja el a kódot? Tudsz valahol jobb árat? Valamit hiányolsz a tesztből, vagy kérdésed van? Írd meg lent a hozzászólások között!

Hozzászólás a bejegyzéshez

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .