Xiaomi Mi Band 2 bemutató, tartós teszt

Xiaomi Mi Band 2

A Mi Band 2 a Xiaomi egyik legnagyobb példányszámban eladott terméke, az alapszintű aktivitásmérés, alvásfigyelés és értesítéskijelzés ár-érték bajnoka.

Habár tavaly kijött a Band új generációja, még mindig rengetegen használják világszerte a Mi Band 2-es verzióját. Ez, ha belegondolunk, érthető is, mivel egy olyan okoskarkötőről beszélünk, amely az idő kijelzésén kívül méri az aktuális napon megtett lépések számát, a pulzust, vizsgálja az alvásminőségünket, csendesen ébreszt és ezen kívül még a telefon értesítéseit is megjeleníti. Ja, és mindezt 5-6 ezer forintért.

A karkötő felépítése

A Xiaomi nem hagyott sok teret a döntésnek, hogy milyen színben szeretnénk a karkötőt, egyszerű fekete házba építette, és egyszínű, fekete szilikon karpántot csomagolt hozzá. Természetesen utólag azért lehet venni mindenféle színű és anyagú pántot, úgyhogy az is megtalálhatja a számítását, akit zavar ez a nagy feketeség.

Maga a kütyü egy kb. 3 cm hosszú, 1 cm széles és 1 cm magas kis kapszula, a tetején monokróm pontmátrix kijelzővel és a vezérlést elősegítő érintőgombbal. A kapszula alján találjuk a pulzusméréshez használt zöld ledeket és fényérzékeny fotodiódákat, a végén pedig a töltéshez szükséges érintkezőket.

 

Ezekkel ritkán fogunk találkozni, mert nagyjából 20-30 napot kihúz az eszköz feltöltéssel, így minden töltés előtt elmélkedhetünk azon, hogy vajon hova raktunk múlt hónapban a töltőt. (Őszintén szólva az se túl nagy gond, ha elveszítjük, itt nevetségesen olcsón tudunk újat rendelni hozzá.)

Mi Fit applikáció

A gyári Mi Fit applikáció segítségével tudjuk az eszközt frissíteni, beállítani, illetve a gyűjtött információkat (alvásadatok, aktivitás) megtekinteni, akár magyar nyelven.
Az applikáció három lapra van felosztva.

Első lap

Az első lapon megnézhetjük a mai lépésszámunkat egy kördiagramban, ami mutatja, hogy ez a napi célunk hány százalékát jelenti. Lejjebb találjuk a múlt éjszakai alvás legfontosabb adatait, majd az utoljára mért pulzusszámot, a súlyunk alakulását (amennyiben azt rögzítettük kézzel, vagy Xiaomi okosmérleggel), és az elmúlt napok lépésszámait, amely arra motivál, hogy mindennap elérjük a kitűzött lépéscélunkat. Mindegyik elemre kattintva bővebben kifejti az applikáció az adatokat, illetve korábbi időpontokhoz tartozó információkat is megnézhetünk.

 

A második lap

Ezen a lapon tudunk edzést indítani, és a korábbi edzésekhez tartozó adatokat lekérdezni. A Mi Fit edzések során sétát, szabadtéri futást, futópadot vagy kültéri kerékpározást tudunk naplózni, a Mi Band 2 lépés és pulzusszámlálóján kívül a telefon / tablet GPS vevőjét is felhasználja az app, hogy vissza tudjuk keresni, merre jártunk az edzés során. Ezt valós időben meg is jeleníti egy Google Maps alapú képernyőrészleten. Az edzések alatt beállíthatunk magas pulzusriasztást, illetve automatikus szövegfelolvasást, így nem kell megállni elolvasni a mobileszköz kijelzőjén megjelenő szövegeket.

A harmadik lap

Itt találjuk a beállításokat és összesített statisztikákat. Módosítani tudjuk a súly és lépéscéljainkat, beállíthatjuk, hogy a Mi Band figyelmeztessen-e bejövő hívásra, SMS-re és alkalmazás értesítésekre, szóljon-e, ha túl sok ideje vagyunk egy helyben. Meg tudunk adni “Ne Zavarjanak” időszakot, ebben az időszakban nem fog rezegni és világítani a Mi Band. Bekapcsolhatjuk a képernyő-feloldást, ekkor nem kell kódot, vagy ujjlenyomatot megadnunk a telefonunkon a belépéshez, elég odaközelítenünk a kijelzőhöz a Mi Band-et, és a telefon felold.

 

A harmadik lapon tudunk még barátokat felvenni, hogy megoszthassuk egymással a Mi Fit alkalmazásban tárolt adatainkat, szinkronizálhatunk egyéb alkalmazásokkal (pl.: Google Fit), bekapcsolhatjuk a tevékenység- és alvásadat-értesítéseket, ekkor figyelmeztet az eszköz minden este, hogy nézzük át az aznapi statisztikákat. Naplózhatjuk viselkedéseket (megmondhatjuk, hogy éppen mit csinálunk, pl.: felülésezünk, vezetünk, eszünk, asztaliteniszezünk, fogat mosunk, vagy bármi egyebet), így visszanézhető, hogy milyen tevékenységgel mennyi időt töltünk, és milyen gyakran csináljuk. Bekapcsolhatjuk az Okos Elemzés funkciót, ami gyakorlatilag tippeket ad a jobb alvásminőséghez és fittséghez, illetve a Beállítások menüpontban megváltoztathatjuk többek között a mértékegységeket is.

Ha szeretnénk többet kihozni a Mi Band 2-ből, egy másik alkalmazást is töltsünk le a Google Play Store-ból:

Mi Bandage applikáció

Külön öröm számomra, hogy egy magyar fejlesztő, Borsos Tibor készítette az alkalmazást, amit sokan használnak szerte a világon Xiaomi viselhető eszközök “továbbokosítására”.
Segítségével többek között teljesen személyre szabhatjuk az értesítéseket, illetve átprogramozhatjuk a Mi Band 2 egyetlen gombját.
A Mi Bandage működéséhez szükséges a Mi Fit alkalmazás megléte, ezt egészíti ki. Gyakorlatilag a Mi Fit mindegyik beállításához finomhangolási lehetőségeket nyújt, pl.: pulzusméréssel kapcsolatban megadhatjuk külön csatlakozott és offline állapotban, hogy milyen időközönként mérjen a Mi Band, mik a határértékek, mi történjen a határértékek elérésekor, stb.
Beállíthatunk értesítéstípusokat, amelyekhez applikációkat rendelhetünk, így pl. beállíthatjuk, hogy a különböző e-mailkezelő alkalmazások értesítései milyen ikonnal, milyen szöveggel jelenjenek meg (ez az egyik leghasznosabb funkció, kiírhatjuk pl. az sms-ek szövegét a mi band-re). Beállíthatunk szűréseket, hogy csak a megfelelő tartalom esetén jelezzen, illetve ki is cserélhetünk szövegeket az értesítésben automatikusan megadott szótár segítségével. Remélem átjön, milyen aprólékosan testreszabható minden Mi Band 2-t érintő funkció.

 

A meglévő funkciók továbbfejlesztésén kívül még ki is egészíti azokat néhány plusz funcióval, például:

  • Elhagyás-riasztás: Jelez, ha megszakad a kapcsolat a telefon és a mi band között.
  • Érintés: Morze-kód-hoz hasonló egyéni érintésmintákat ismer fel a Mi Band, és elindítja a hozzá tartozó funkciót. Így egy gombbal tudunk hívást fogadni (és kihangosítani), elutasítani, némítani, indítani, zenét indítani, megállítani, léptetni, hangerőt növelni és csökkenteni, információkat megjeleníteni az éppen lejátszott zenéről, stoppert, visszaszámlálót indítani és a hátralévő/eltelt időt megjeleníteni, kiírni a telefon helyzetét, megismételni az értesítéseket, vagy törölni a telefon összes értesítését, fényképet készíteni, vagy bármilyen applikációt, esetleg Tasker folyamatot indítani. Észre sem veszed, és máris te vagy James Bond 🙂

(Ha iPhone-hoz készített hasonló alkalmazást használsz, írd meg a hozzászólások között)

Mennyire strapabíró?

A Mi Band 2 hétköznapi használatban gyakorlatilag kinyírhatatlan. Jól tűri a hideget, meleget, a vizet (teljesen simán lehet zuhanyozni, vagy akár úszni vele), és habár lehet hozzá venni kijelzővédő fóliát, anélkül is nehéz megkarcolni, vagy megsérteni a felületet.

 

Gondolom ha az ember – jobb dolga nem lévén – neki esik egy bontókalapáccsal, akkor azért le lehet rövidíteni a Mi Band 2 funkciólistáját, de ha nem egyértelműen az elpusztítás a célod, akkor egy építkezésen vagy gyárban is nyugodtan fenn hagyhatod.
Ami hamarabb meg fogja adni magát, az a szíj. A gyári szíjnál a kapszulát körülölelő borítás rögzítése szokott elengedni (amikor kivennéd töltéshez, rajta marad egy műanyag fólia, és ettől kezdve már nem fogja stabilan tartani a szíjban), utángyártott szilikonpántoknál pedig sűrűbben fordul elő a pántvezető gumigyűrű szakadása. Szerencsére olcsón pótolható alkatrész, így érdemes otthon tartani egy kisebb készletet. Fém és bőrszíjakat is lehet vásárolni hozzá, ezeket személy szerint még nem próbáltam, ha van ilyen tapasztalatod, írd meg a hozzászólások között.

Összegzés

A Mi Bandage applikációval még többet ki lehet hozni az amúgy is gazdag funkciókkal rendelkező okoskarkötőből, ha ennél több funkcióra lenne szükséged, inkább az okosórák között keresgélj. Egyébként ilyen áron ilyen tudású és ilyen strapabíró viselhető eszközt nem nagyon találni a piacon, kiváló döntés lehet mindenkinek.

Bónusz tipp: nőismerősöknek nagyon hasznos ajándék, ha a női táskában lehalkított telefonra érkezik hívás, a Mi Band 2 rezeg, így észreveszik és felveszik a telefont.


Ha megtetszett a Mi Band 2, 48%-os lerazás mellett most 20 dollárért (~5600 Ft) meg tudod rendelni itt.

Nem fogadja el a kódot? Tudsz valahol jobb árat? Valamit hiányolsz a tesztből, vagy kérdésed van? Írd meg lejjebb a hozzászólások között!

Hozzászólás a bejegyzéshez

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: