Mi Band 4

Aktív emberek olcsó kiegészítője

A technológiai iparág hihetetlen fejlődési tempóját talán legjobban a Mi Band szériák közti változások mutatják be. A szerkesztőség nagy örömére a GearBest webáruház rendelkezésünkre bocsátott egyet a legújabb verzióból, így első kézből számolhatunk be arról, mit tud a Mi Band 4. Összehasonlításképpen ajánlom, hogy fussátok át a Mi Band 2 tesztünket, tényleg hihetetlen, mi lett a legnépszerűbb okoskarkötőből.

Csomagolás, design

A Mi Band 4 doboza egészen érdekesre sikeredett, a Xiaomitól eddig megszokhattuk a minimalista design-t, most más utat választottak. Az eszközök általában szimpla fehér dobozban érkeznek, amin termék neve, és apró betűs specifikáció szokott lenni. A Mi Band 4 doboza úgy néz ki, mintha egy csapat nem tudta volna eldönteni, hogy a hagyományokat kövessék, vagy kicsit figyelemfelkeltőbb legyen a csomagolás. Mintha a régi design-hoz egyszerűen hozzácsaptak volna még egy akkora részt, amin kiélhették magukat azok a designerek, akiknek már tele volt a hócipőjük a fehér dobozokkal. Nagy hullámos textúrájú 4-es szám, ami ráadásul domborított és mintha valamelyest színváltós is lenne. Ezt kimaxolták.

Kicsit talán azért is fura ez, mert a tartalom egy fele ekkora dobozban is elfért volna, ebben a karkötőn kívül az új töltő, és leírás van, sokkal többre nem is számítottunk.

Mivel a tesztelt példány nem Global verziós, így érhetően a kínai nyelvű leírással nem fogunk sokkal előrébb lenni, talán a QR-kód segíthet eljutni a Mi Fit alkalmazáshoz (ha még nem lenne meg) és egy kis ábra hívhatja fel a figyelmet arra, hogy a korábbi Mi Band-ekkel ellentétben a Mi Band 4 kapszuláját felülről fogjuk tudni berakni a szilikon óraszíjba. Eddig ugye a saját csuklónk akadályozta meg, hogy kiessen a Mi Band a szíjából, most ezt a funkciót a kapszulán lévő bevágás váltja ki, ahova beilleszkedik a pánt kb. fél centis sávja. Kicsit ettől nehezebb is kivenni a Mi Band 4-et a szíjából, de legalább annak is kisebb az esélye, hogy elhagyjuk.

A Mi Band 4 töltéséhez a csatlakozást oldalról a kapszula aljára helyezték át, emiatt az új bepattintós töltőkábelt tudjuk használni, ha már merülőben van az eszköz. A szerkesztőség tagjaival beszélgetve sokan elcsodálkoztak azon, hogy a Xiaomi nem élt a lehetőséggel, hogy szíjjal együtt lehessen tölteni az eszközt, ha már az alján van szabadon a csatlakozás. Ez van, szerencsére viszonylag ritkán szorul töltésre, úgyhogy túl lehet élni ezt a malőrt.

Maga a kapszula egyébként elegáns fekete színű és nagyjából ugyanakkora méretű, mint a korábbi Mi Band-ek. Egy érintőgomb és egy kisméretű színes (!) AMOLED érintőkijelző van a tetején állítható fényerővel, az alján pedig az említett töltéscsatlakozó, a pulzusméréshez szükséges szenzor és egy MI logó található.

A Mi Band 4 kezdeti beállításai

Nálunk ugye a kínai verzió járt, ami a használat megkezdésekor kisebb nehézségeket okozott, de egyáltalán nem voltak megoldhatatlan problémák. Az eszköz alapértelmezetten kínai nyelvű, Mi Fit párosítás után pedig ha a telefonunkat angol nyelvre állítjuk, a Mi Band 4 is angol lesz, ha bármilyen más nyelvre, akkor kínai. Mielőtt azt gondolnátok, hogy akkor egyértelműen érdemesebb a Global verziót választani és így a telefon maradhat magyar, szerencsére van megoldás. A Mi Band 2 tesztjénél már áradoztunk a Mi Bandage nevű appról, ami szerintem itt is körülbelül megduplázza a Mi Band 4 értékét. A Mi Bandage appban gond nélkül választhatunk nyelvet telefonbeállítástól függetlenül, sőt, 17 másik nyelvet is felajánl. (Sajnos ezek között egyelőre nincs magyar.)

A Mi Fit párosítás után a Mi Band 4 belecsap a firmware frissítésbe, ami talán egy kicsit hosszabb időt vesz igénybe a vártnál, úgyhogy kicsit türelmesnek kell lennünk vele. Ha végigfutott a csík és jelzi a sikeres frissítést az applikáció, elkezdhetjük személyre szabni az okoskarkötőt. A korábbi Mi Band beállításokon felül kicsit részletesebben állítgathatunk a pulzusérzékelésen, figyelembe véve, hogy a pontosabb mérés gyorsabb merüléssel jár. Ezen kívül beállíthatunk éjszakai módot, ami lejjebb veszi a fényerőt naplemente, vagy beállított időpont után és megadhatunk várost az időjárási adatok megjelenítéséhez.

A Mi Band 4 menüje, funkciói

Beállítástól függően a karkötőt megemelve, illetve az érintőgombot megnyomva megjelenik az óra számlapja. Alapértelmezettként 3 teljesen használható számlapot kapunk, de ha egyik sem tetszene, terjedelmes (jelenleg 1337 elemű) listából válogathatunk INNEN (Mi Bandage appból nagyon egyszerűen fel is tölthetjük a karkötőre), vagy ha szeretnénk teljesen egyedi számlapot létrehozni, azt is megtehetjük egy kis kódolással. Ha beállítunk képernyőzárat az eszközön, a számlapról elnavigálva először egy 1-2-3-4 tetszőleges kombinációjából álló négyjegyű számot kell bepötyögnünk, ha nincs rajtunk a karkötő.

A számlapról balra simítva jutunk a zenelejátszó távirányítójához. Ez egy egyszerű, de nagyszerű funkció, a telefonon lejátszott zenét tudjuk megállítani/elindítani, léptetni és hangerőt állítani, így nem kell elővenni a telefont.

Mi Band 4-telefon-zene
A számlapról jobbra simítva egy számunkra (egyelőre?) nem elérhető funkciót találunk, beállítást követően AliPay-en keresztül tudnánk kihasználni a Mi Band 4 NFC chipjét, és tudnánk érintéssel fizetni. Egyelőre tudomásom szerint csak az UniCredit bank kínai ügyfelei használhatják ezt a rendszert itthon, de talán később bővülni fog ez a kör.

A számlapról felfelé vagy lefelé simítva jutunk a különböző menüpontokhoz. Ezek sorrendjét és megjelenítését a MiFit alkalmazásban tudjuk beállítani. Az alábbi funkciókat tudjuk itt elérni:

 • Értesítések: itt tudjuk elolvasni a telefonra beérkezett értesítéseket. A Mi Bandage itt villant nagyot, ugyanis gyárilag csak az SMS-ek szövegét tudjuk elolvasni, minden másról csak tájékoztat a karkötő, hogy értesítés érkezett amit megtekinthetünk a telefonon. Mi Bandage segítségével viszont teljesen testre szabhatjuk az értesítéséket, és többek között facebook messenger üzeneteket vagy e-maileket is kiírathatunk. A karkötőn ebben a menüpontban tudjuk újraolvasni az értesítéséket, és kitörölni őket.
 • Időjárás: itt nézhetjük meg a beállított városban az aktuális időjárást, lefelé simítva pedig az előrejelzést. Mi Bandage használattal magyar nyelven kapjuk meg az időjárás szövegét, egyedül a napok jelennek meg angolul.
 • Státusz: a karkötő által mért értékek itt jelennek meg, úgymint megtett lépések és távolság, elégetett kalória valamint a beérkezett értesítések száma.
 • Pulzus: innen indítható el kézzel a pulzusmérés, a mérés során folyamatosan mutatja az aktuális értéket, majd a mérések átlagát írja ki.
 • Edzés: innen indíthatóak el a különböző edzések specifikus mérései. Választhatunk szabadtéri és futógépen történő futást, biciklizést, sétát, súlyzózást és medencés úszást. Edzéstípustól függően a telefonunk GPS adatait felhasználva kijelzi az aktuális sebességet és pulzusszámot, a megtett távot, az edzés idejét és egyéb statisztikákat.
 • Továbbiak: Ebben a gyűjtőmenüben az alábbi menüpontokat találjuk:
  • Ne zavarj mód beállítási lehetőségei
  • Stopper
  • Visszaszámláló
  • Ébresztő beállításai
  • Zenelejátszó távirányítója
  • Eszköz keresése (megszólaltatja a telefonunkat)
  • Néma üzemmód
  • AliPay fizetés
  • Számlapok váltása
  • Beállítások
   • Fényerő
   • Képernyőzár
   • Újraindítás
   • Gyári beállítások visszaállítása
   • Egyéb információk

Mi Band 4

Mennyire strapabíró, meddig bírja egy töltéssel?

Az elődökhöz hasonlóan ez is elég masszívnak néz ki, és 50 méterig vízálló, gyaníthatóan nem fogja egyhamar megadni magát. A Mi Band 3-hoz képest növeltek az akkumulátor kapacitáson, de a modernebb kijelző miatt kicsit nőtt a fogyasztás is, így (használattól függően) kb. 20 napot bír egy töltéssel.

Összegzés

A réges régi Mi Band-hez képest, amin három pici led jelentette a kijelzőt, teljesen más ligában játszik a Mi Band 4. A színes, viszonylag nagy felbontású és könnyen olvasható AMOLED kijelző, és a hasznos funkciók miatt már azon is elgondolkozhatunk, hogy van-e értelme okosórát vennünk ilyen okoskarkötő helyett. Alacsony árával pedig végképp egyértelművé válik, hogy nagyjából mindenki elégedett lesz a Mi Band 4-gyel.


Ha megtetszett a Mi Band 4, most 62%-os kedvezménnyel, 32.68 dollárért megrendelhető innen.

Nem fogadja el a kódot? Tudsz valahol jobb árat? Valamit hiányolsz a tesztből, vagy kérdésed van? Írd meg lejjebb a hozzászólások között!

Egy hozzászólás ehhez: Mi Band 4 (CN) teszt

Hozzászólás a bejegyzéshez

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .